Lodówki Amica

Jak dbać o lodówkę? Poradnik konserwacji

W dzisiejszych czasach większość osób nie wyobraża sobie życia bez lodówki. W końcu taki sprzęt ułatwia przechowywanie żywności i wydłuża jej trwałość. Należy pamiętać jednak, aby odpowiednio pielęgnować urządzenia chłodnicze, co jest istotne nie tylko ze względów higienicznych. Przeczytaj poniższy poradnik i dowiedz się, jak myć lodówkę no frost oraz zwykłą!

Jak długo rozmrażać lodówkę no frost?

Konserwacja klasycznego urządzenia chłodniczego wymaga cyklicznego rozmrażania. W tym celu należy wyciągnąć wszystkie przechowywane artykuły spożywcze na zewnątrz, wyjąć kabel z gniazdka i pozostawić wyłączony sprzęt na kilka lub nawet kilkanaście godzin, w zależności od tego, jak bardzo jest oszroniony. Zabieg ten warto powtarzać raz na 2-3 miesiące. 

Osoby, które nie chcą tracić na to czasu, powinny zainteresować lodówki bez rozmrażania – no frost, które cieszą się dużą popularnością wśród użytkowników. Modele oferujące taką funkcję zaopatrzono w system obiegu powietrza, który znacznie utrudnia proces osadzania się szronu na ściankach. Nie oznacza to jednak, że takie urządzenia nie muszą być w ogóle odszraniane, trzeba to robić po prostu rzadziej, np. raz do roku. Jak długo rozmrażać lodówkę no frost? Przeważnie wystarczy kilka godzin aby pozbyć się szronu ze środka.

Czy lodówkę można położyć?

Zarówno w trakcie konserwacji, jak i transportowania urządzenia chłodniczego wielu użytkowników popełnia błędy, które mogą skutkować groźną awarią. Mało osób zadaje sobie pytanie, czy lodówkę można położyć horyzontalnie, zanim to zrobią. Niestety w takim przypadku może dojść do przedostania się oleju sprężarkowego do systemu chłodniczego, przez co ten przestanie działać. Z tego powodu w trakcie przewożenia sprzętu lub jego czyszczenia trzeba zachować go w pozycji pionowej. 

Jak myć lodówkę no frost?

Kiedy już wiadomo, jak długo rozmrażać lodówkę no frost, warto dowiedzieć się więcej na temat jej prawidłowego użytkowania i mycia.  W celu przedłużenia trwałości przechowywanej żywności należy pamiętać dodatkowo o ustawieniu optymalnej temperatury chłodzenia, która powinna wynosić maksymalnie 5 stopni. Warto zaopatrzyć się w termometr i co jakiś czas sprawdzać temperaturę na środkowej półce.

Użytkownicy powinni wiedzieć też, jak myć lodówkę no frost. Czynność warto powtarzać co miesiąc, wyjmując ze środka wszystkie produkty i odłączając sprzęt od prądu. Do czyszczenia można użyć standardowych preparatów przeznaczonych do kuchni lub po prostu roztworu wody z octem albo z sodą oczyszczoną. Należy też zadbać o prawidłowe przechowywanie żywności wewnątrz lodówki bez rozmrażania. Produkty bez fabrycznych opakowań najlepiej trzymać w zamykanych pojemnikach.

Lodówka bez rozmrażania w Twoim domu!

Prawidłowa eksploatacja i konserwacja urządzenia chłodniczego to smaczniejsza i zdrowsza żywność, oszczędność prądu oraz dłuższa żywotność sprzętu. W trakcie wymiany AGD na nowy model warto sięgnąć po sprzęt z funkcją no frost, która jest dużym ułatwieniem dla użytkowników. Na uwagę zasługują zwłaszcza lodówki Amica, dostępne w wielu rozmiarach i cenach.

Komentarze są zamknięte, ale trackbacki i pingbacki są otwarte.